Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin reprezinta al treilea cel mai frecvent cancer in lume la femei si al doilea in Romania, dupa cancerul de san.

In ciuda faptului ca el poate fi detectat precoce printr-o metoda simpla si minim invaziva, anume citologia cervico-vaginala sau examenul Babes-Papanicolaou, in realitate lucrurile nu stau asa. Si in aceasta privinta, Romania se “remarca” printr-o incidenta de 30/100.000 de locuitori si printr-o rata a mortalitatii de 13/100.000 de locuitori, situindu-se pe primul loc in randul tarilor europene, cu o rata de peste 6 ori mai mare decat a mediei tarilor UE.

Atat incidenta, rata mortalitatii cat si supravietuirea la 5 ani, care nu depaseste 40 % in Romania, reprezinta barometrul atitudinii reale a autoritatilor si institutiilor responsabile fata de problema pe de o parte, precum si perceptia incompleta, deformata sau chiar dezinteresul in randul populatiei tinta.

Este foarte important sa se stie ca femeile pot preveni aparitia cancerului de col uterin prin depistarea precoce a leziunilor premaligne prin examen ginecologic si efectuarea periodica si corecta a examenului Babes-Papanicolaou, conventional sau in mediu lichid. Specificitatea si sensibilitatea metodei depind de prelevarea, efectuarea si interpretarea corecta a frotiului.

Programul actual de screening, initiat in 2012, vine dupa o pauza de mai bine de 20 de ani, a pornit fara a exista o analiza a situatiei existente la acea data la nivel national si, cel putin pana in prezent, nu ne-a oferit date oficiale; mai mult, in cadrul Programului nu sunt specificate modalitatile de monitorizare a cazurilor cu leziuni. Exista doar studii limitate cu valoare stiintifica referitoare la acest subiect, asa cum este cel la care a participat laboratorul nostru, CITOSAN PLUS (Prevalence of Abnormal Cervical Cytology Pap Smears in Consecutive, Previously Unscreened Population in Romania, 2013, october, 17, International Journal of Gynecology & Obstetrics).

(Referinte: Prevalence of Abnormal Cervical Cytology Pap Smears in Consecutive, Previously Unscreened Population in Romania, 2013, october, 17, International Journal of Gynecology & Obstetrics; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24342425)