Echipa gastroenterolog - anatomopatolog in patologia digestiva

Afectiunile tractului digestiv au incidenta crescuta si constituie o importanta cauza de morbiditate. Ele afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor si implica de cele mai multe ori costuri crescute. De multe ori, simptomatologia bolilor gastrointestinale nu este specifica, si nu poate fi corelata cu un anume organ.

Clinicianul are la indemana evaluarea datelor clinice, investigatiile de laborator si investigatiile imagistice, printre care si endoscopia. Endoscopia nu este intotdeauna in prima linie ca metoda imagistica de investigatie, insa ramane, atunci cand clinicianul considera, o metoda directa de explorare si ofera totodata posibilitatea prelevarii de biopsii pentru examenul anatomopatologic.

Anual, aproximativ 2% din populatia adulta din SUA efectueaza o endobiopsie de tract digestiv superior, costurile fiind de 12,3 miliarde de dolari. (Referinte: The Utility of Endoscopic Biopsies in Patients with Normal Upper Endoscopy, 2016, iulie, 10, Canadian Journal of Gastroenterology and Hepatology, https://www.ncbi.nlm.nih.gov › pubmed).

Din ce in ce mai mult, gastroenterologii folosesc endoscopia cu biopsierea mucoasei in vederea depistarii bolilor inflamatorii, a evaluarii raspunsului terapeutic si a monitorizarii progresiei catre displazie. Este o abordare interdisciplinara, ce impune lucrul in echipa gastroenterolog-anatomopatolog, cu respectarea protocoalelor convenite.

Medicii Laboratorului Citosan Plus au pregatirea si experienta necesare in abordarea patologiei gastrointestinale tumorale si non-tumorale, numai in acest an medicii nostri facandu-si “update-uri” prin participarea la 3 cursuri internationale dedicate patologiei digestive.