CINtec Histologie

Incepand din luna mai 2019, la CITOSAN PLUS se efectueaza testul CINtec Histology pentru depistarea supraexpresiei proteinei p16. Testarea se face din materialul biologic deja prelevat pentru examenul histopatologic si foloseste singura clona validata pentru diagnostic – p16INK4a, furnizata de Compania ROCHE.

CITOSAN PLUS este singurul laborator de anatomie patologica din Constanta care are in portofoliu aceasta clona.

Testul CINtec Histology reprezinta singurul biomarker p16 care este folosit in evaluarea biopsiilor cervicale. Acest test vine in completarea examinarii histologice in coloratie H&E si creste gradul de detectare a leziunilor precanceroase cauzate de infectia cu HPV, atat la nivelul colului uterin cat si anogenital.

S-a demonstrat ca testul CINtec Histology depisteaza cu 23 - 30 % mai multe leziuni cervicale de grad inalt, fie atunci cand este folosit pentru toate biopsiile cervicale, fie ca este folosit conform recomandarilor LAST (Lower Anogenital Squamous Terminology).   

In 2012 College of American Pathologist (CAP) si American Society for Colposcopy and Cervical Pathology (ASCCP) au elaborat recomandarile LAST – Lower Anogenital Squamous Terminology.

Recomandarile LAST furnizeaza ghidul pentru folosirea p16 impreuna cu aspectul histopatologic in H&E, pentru imbunatatirea depistarii leziunilor precanceroase asociate infectiei HPV in colul uterin si tractul anogenital inferior, in circumstante foarte bine definite.

Folosirea p16 este recomandata in urmatoarele situatii:

1. cand pe preparatul histopatologic in H&E este necesar diagnostic diferential intre o leziune precursoare de grad inalt (CIN2 sau CIN3) si modificari ce mimeaza o leziune precanceroasa;

2. diagnosticul histopatologic in H&E este CIN2;

3. diagnosticul histopatologic in H&E este CIN1 sau mai putin, in neconcordanta cu aspectul de leziune de grad inalt stabilit de o citologie anterioara: HSIL, ASC-H, ASC-US/HPV16+, AGC-(NOS);   

4. in cazul diagnosticelor histopatologice H&E neconcordante, in special cand diagnosticele diferentiale includ leziuni HSIL (CIN2 si CIN3).

In 2014 Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) a adoptat Consensul privind recomandarile LAST, folosirea markerului p16 devenind standard in evaluarea biopsiilor cervicale.

CITOSAN PLUS recomanda testarea CINtec Histology pentru evaluarea leziunilor asociate infectiei cu HPV din biopsiile prelevate de la nivelul colului uterin, regiunea anogenitala, sino-nazala, oro-faringiana si laringe. Folosirea p16 este foarte utila si in diagnosticul diferential al leziunilor melanocitare.

Linkuri utile

https://academic.oup.com/ajcp/article/144/6/844/1760864h

https://www.archivesofpathology.org/doi/full/10.5858/arpa.LGT200570


Galerie foto